Dakgoten

Om een dak van de noodzakelijke goten te voorzien onderscheiden we twee varianten : hanggoten en bakgoten.
hanggoten

Hanggoten

Hanggoten, hetzij halfrond, vierkant of halfrond recht van vorm, worden met haken aan de dakconstructie bevestigd, waardoor ze helemaal zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw zitten. Een lekkage is dan ook onmiddellijk waarneembaar en het vocht kan bovendien niet in de muren dringen, wat bij bakgoten daarentegen wel een risico kan betekenen. Daarenboven valt een lek makkelijk te herstellen.

Hanggoten in koper of in zink ?

Beide metalen kunnen zich op heel wat gemeenschappelijke pluspunten beroemen :
Dat betekent dat u zich bij uw keuze onbezorgd mag laten leiden door het esthetisch aspect. Volledigheidshalve kan echter worden aangestipt dat aan koperen hanggoten een duurder prijskaartje hangt. Daartegenover staat dat ze langer meegaan (tot 80 jaar) dan deze in zink (50 jaar) en een unieke uitstraling bezitten.
bakgoten

Bakgoten

Bakgoten bestaan doorgaans uit een techthoekige houten bak met platte bodem waarvan de binnenzijde met zink, koper of EPDM wordt bekleed. Ze kunnen echter ook helemaal uit zink worden vervaardigd. Bakgoten worden rechtstreeks op de gevelstenen bevestigd en verdwijnen daardoor gedeeltelijk onder de dakconstructie, waardoor de indruk ontstaat dat ze integraal deel uitmaken van het gebouw. Op het zichtbare gedeelte wordt dan, naargelang uw voorkeur, veelal een beschermende bekleding aangebracht in kunststof zoals pvc, Cedral of Trespa.
Bakgoten hoeven, wat kwalitatieve eigenschappen betreft, niet onder te doen voor hanggoten. Beide evenaren elkaar inderdaad inzake sterkte, levensduur, vorstbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Bieden hanggoten het voordeel dat een lekkage meteen zichtbaar is en de muren bovendien gevrijwaard blijven van vochtinfiltratie, dan valt ook voor bakgoten een verdienstelijke karakteristiek te vermelden.  Precies door hun gedeeltelijke inbedding in de bouwconstructie bieden bakgoten een afdoende bescherming tegen vochtinsijpeling in de gevel bij slagregen.